Reeën op Landgoed De Horsten

Waarschijnlijk heeft u ze al wel eens gezien op het landgoed of de sporen en invloed ervan: reeën. Met hun slanke lichaamsbouw, elegante loopje en kenmerkende gewei maken reeën een onderscheidende verschijning op het landgoed.

Deze dieren zijn voornamelijk herbivoren en voeden zich met een dieet van bladeren, knoppen, scheuten en gras. Reeën zijn namelijk echte snoepers. Dit snoepen wordt ook wel 'laveien' genoemd. De reeën zijn vooral actief tijdens de schemering en de vroege ochtenduren, waarbij ze zich vaak verbergen in dichtbegroeide gebieden gedurende de dag waar ze herkauwen en rusten. De reeën genieten ook van de aangelegde insecten- en bloemenmengsels die verspreid zijn te vinden op het landgoed.

In de lente brengen vrouwtjes, bekend als geiten, hun jongen ter wereld in het hoge gras of bosranden (zie het onderwerp over het maaien van weilanden). Het aantal jongen kan verschillen, maar varieert meestal tussen een tweeling of drieling. De jongen, kalveren genaamd, worden geboren met een gevlekte vacht, waardoor ze beter gecamoufleerd zijn en beschermd worden tegen roofdieren.

 Ze blijven daarom ook vaak doodstil liggen als er gevaar dreigt, omdat ze volledig vertrouwen op hun camouflage. Het is daarom ook belangrijk wanneer u een kalf alleen tegenkomt, het met rust te laten. De geit is misschien wel uit zicht maar nooit ver weg!

Gedurende de zomermaanden groeien de kalveren snel en brengen ze veel tijd door met de geit. De geit verzorgt de kalveren en leert ze de vaardigheden die nodig zijn om te overleven, zoals het vinden van voedsel en het vermijden van gevaar. Hierbij communiceert de geit met het kalf met behulp van de spiegel en het schort (= wit achterwerk van een ree). Ook kan een ree geluiden maken wanneer zij iets niet vertrouwen; dit kan variëren van een hoge pieptoon tot het blaffen, wat bijna niet te onderscheiden is van een hond.

In de zomer vindt ook de reeënbronst plaats, ook wel bekend als de paartijd. Het is een opwindende periode voor reeën die meestal plaatsvindt verspreid over het gehele landgoed en op elk moment van de dag. Deze periode duurt meestal maar een tweetal weken en is afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens deze periode strijden mannelijke reeën, bokken genoemd, om de aandacht van de geiten. Ze zijn in deze periode erg actief en houden maar weinig rekening met andere factoren zoals wandelaars en het verkeer; dit kan zomaar leiden tot een ontmoeting op korte afstand en midden op de dag.

Tijdens het voorjaar en in de zomer markeren de bokken hun territorium met krab- en veegplekken, waar zij geur achterlaten om indruk te maken op de geiten en andere bokken af te schrikken.

Deze plekken bevinden zich op het landgoed regelmatig op of net langs de wandelpaden. Deze paden worden dan ook vaak gebruikt als een natuurlijke barrière van een territorium. Je kunt ze dan ook zomaar tegenkomen op of langs het pad; dit is goed te zien aan de pootafdrukken, prenten genaamd.

Tegen de herfst zijn de kalveren gegroeid en sterker geworden. Reeën bereiden zich voor op het koude seizoen door zich te voeden met voedzame gewassen en vetreserves op te bouwen. Hiervan zijn de gevolgen goed zichtbaar op het landgoed. In deze tijd eten de reeën voornamelijk vezelrijke beplanting zoals klimop, taxus en prunus. Deze soorten zijn op het landgoed verspreid te vinden maar moeten wel gedeeld worden door de grote populatie reeën. Dit is goed te zien op het landgoed door de zogeheten vraatlijn.

Door deze vraatlijn is goed zichtbaar tot op welke hoogte een ree bij zijn voedsel kan komen. Halverwege de herfst zoeken de reeën elkaar dan ook op en leven zij niet meer solitair of in familieverband. De reeën die zich samenvoegen worden ook wel sprongen genoemd; deze kunnen op het landgoed soms wel oplopen tot 15 reeën. De samenstelling hiervan varieert, zo kan de sprong uit meerdere geiten, bokken en jonge dieren bestaan. In eerste instantie kan het lijken alsof het allemaal reeën zijn zonder gewei, dit kan ook kloppen, want de bokken werpen elk jaar hun gewei af in deze periode.

In deze periode zijn de reeën dan ook moeilijker zichtbaar op het landgoed, maar wanneer je er een ziet, is de rest meestal niet ver weg. In de winter zoeken reeën beschutting in dichte bossen en struikgewas om zich te beschermen en energie te besparen. Op het landgoed zijn dan ook gelukkig genoeg rustgebieden te vinden voor de reeën. In deze periode is de kans dat je een ree ziet dan ook een stuk kleiner. De reeën houden zich nog steeds op in sprongen. De dag bestaat dan ook hoofdzakelijk uit rusten en energie besparen. Dit doen ze regelmatig midden in open veld langs de Horstlaan. In het voorjaar begint de cyclus weer opnieuw, de wintersprongen vallen uiteen en de kans op een ontmoeting vergroot zich weer.

Meer nieuws zien?

Naar nieuwsoverzicht

VANWEGE DE TE GROTE DRUKTE IS BESLOTEN DAT HET LANDGOED GESLOTEN WORDT. HET IS OOK NIET MOGELIJK TOEGANGSKAARTEN TE BESTELLEN.

 

https://www.landgoederendehorsten.nl/