Seringenberg

De ruim 20 meter hoge heuvel dateert uit de periode na 1791-1792, toen Twent eigenaar van Raaphorst was.
(Mr. Adriaan Pieter Twent was een rijke burgemeester uit Gouda, die aan het eind van de achttiende eeuw doelbewust de omgeving van Den Haag had gezocht om zich aan de landelijke politiek te wijden). Van hem kwam het idee om aan de rand van de oude strandwal, waarop de voorloper van de Rijksstraatweg liep, een zandheuvel op te werpen met bovenop een uitzichtpunt en een kronkelpad naar boven.

De heuvel werd beplant met paarse seringen van het soort dat ook nog eens lekker ruikt. Aan de voet van de heuvel ontwierp Twent een waterpartij met open weilanden daar omheen.
Wie nu via het kronkelige, deels met oude straatstenen verharde pad de seringenberg beklimt, kan aan de seringenstruiken zien dat ze al heel oud zijn.

De onderzijden van de struiken zijn meestal kaal en kronkelig van vorm, de bladeren en bloemen zoeken immers steeds het licht op.
Ieder jaar is het weer afwachten hoe de berg erbij staat. De hoeveelheid vorst, zon en neerslag in het voorjaar beïnvloeden de bloei. Meestal begint de bloei medio mei en duurt ongeveer 14 dagen.

VANWEGE DE TE GROTE DRUKTE IS BESLOTEN DAT HET LANDGOED GESLOTEN WORDT. HET IS OOK NIET MOGELIJK TOEGANGSKAARTEN TE BESTELLEN.

 

https://www.landgoederendehorsten.nl/